Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
0
Kategóriák / Termékek

Koncert közben a büfében állsz, vagy a színpaddal szemben?

Az alábbiakban szeretnénk megosztani néhány egyszerű, de fontos információt az autó hangszórók kiválasztásával és elhelyezésével kapcsolatban, hogy a jó hangzás ne a véletlen műve legyen.

Elsőként tekintsük át az egyes autóhifi hangszóró típusokat és a legfontosabb tudnivalókat róluk.

 

Magas sugárzó: 2000 Hz-től jellemzően 22000 Hz-ig terjedő tartományban sugároz.  Az emberi fül 20-22000 Hz-ig hall. Vannak olyan hangszórók, amelyek akár 40-50000 Hz-ig is elmennek, melyeket a felharmonikus hangok miatt high-end kategóriában ritka esetben használnak. A magas sugárzók elhelyezésére az A oszlop és a tükör háromszög a legalkalmasabbak. Mivel ebben a tartományban a hangok nem szórtan terjednek, ezért célszerű a fülekhez közelítő magasságba helyezni őket.

 

Középsugárzó: Körülbelül 200 Hz-5000 Hz-ig terjedő tartományban sugároz. 3 utas, jobbára felső kategóriás rendszerekben alkalmazzuk.  A középtartomány részletgazdag megjelenítéséért és a színpad arányainak javítására szolgál. Mérete általában 4-12 cm. Egyes autókban gyárilag kialakított helye van az első ajtóban, de gyakran egyedileg készített panelben kap helyet.

 

Mély-közép sugárzó: Nagyjából 80-4000 Hz-ig terjedő tartományban sugároz.  2 és 3 utas rendszerekben használjuk.  2 utasban 60-4000 Hz-ig, 3 utasban pedig 60-1000 Hz-ig. Jellemzően 13 vagy 16-os méretet használunk. Elhelyezését szintén az első ajtókban ajánlott megoldani. Ezt később még részletezzük.

 

Hangszóró szett: Az első szettek kettő vagy három utas változatban érhetők el. A két utas szettek egy pár magas hangszóróból és egy pár mély-közép hangsugárzóból állnak. A három utasakat pedig egy pár magas, egy pár közép és egy pár mélysugárzó alkotja. Az alábbi kép segít eligazodni az utak és párok sűrűjében.

 

3 utas hangszóró szett, 2 utas hangszóró szett

 

passzív hangszóró szettek rendelkeznek hangváltóval (olcsóbb termékek esetén ilyenkor csak egy kisebb kondenzátorról és tekercsről beszélünk). Legtöbbször ezt használjuk egyszerű kivitelezése és kiegyenlített hangzása miatt. Közérthetően megfogalmazva a hangváltónak az a funkciója, hogy a fejegységből vagy az erősítőből érkező hangokat szétválassza és minden hangszóró felé csak a neki szánt frekvenciatartományba eső hangokat továbbítsa. Konkrétan a magassugárzónak a magas hangokat, a közép felé a közép hangokat és így tovább.

Az aktív hangszóró szettek nem rendelkeznek hangváltóval. Profi rendszerekben komoly tervezés és beállítás után sokkal részletgazdagabb és precízebb hangzást érhetünk el velük.

 

Koaxiális kerek hangszóró: Több hangszóró van egybeépítve, jellemzően 2 vagy 3 utas kivitelben gyártják, de előfordulnak 4 és 5 utas változatok is. Méretük 8 és 25 cm között lehet. Azért hívják koaxiálisnak mert egy axiális tengelyen van rajta 2 hangszóró (magas és mélyközép). A 3 utas változatot helyesen triaxiálisnak nevezzük (magas, közép és mélyközép), de a köztudatban gyűjtőnéven koaxiálisként ismertek, függetlenül az utak számától.  Van olyan változat, amelyhez külön hangváltó kapcsolódik, de a jellemzően csak 1 kondenzátor van a magas sugárzón. Ezeket a hangszórókat leginkább első szettek kiegészítéseként szoktuk használni. Helyük a hátsó ajtóban, vagy a kalaptartóban van, mely akkor lehet fontos, ha gyakran utazik egyszerre 3-4 személy az autóban.

 

3 utas triaxiális hangszóró pár

3 utas triaxiális autóhifi hangszóró pár

 

Koaxiális ovál hangszóró: Ezeket egészen kicsitől az óriásiig gyártják őket. A kisebbek általában speciális gyári helyekre (9x15 cm, 13x18 cm) kerülnek. A nagyobbakat - melyekből a legelterjedtebb a 16x24 cm-es méret - a kalaptartóba építik, ahol elég mély hangot biztosítanak a szedán autókban. Ebben az esetben mindig a mélyláda kiváltására használjuk, ha annak nincs helye a csomagtartóban. Fontos, hogy szedán autókban csomagtartóba helyezett mélyládát és kalaptartóba épített ovál hangszórót soha használjunk együtt! Ennek oka, hogy a mélynyomó által mozgatott levegő nyomja az ovál hangsugárzó membránját, ami egyrészt nem tesz jót az élettartamának, másrészt nem is tudja azt a hangzást produkálni így, amire alapvetően képes volna. Nem beszélve arról, hogy mennyivel drágább egy helyett két eszköz megvásárlása, beépíttetése…

 

Mélyhangszóró: Alapvetően a 25-100 Hz-es tartományba eső mély hangok lesugárzására szolgál. A mélyhangszórók, illetve mélyládák témakörét ebben a bejegyzésben nem részleteznénk, hiszen ez megér majd egy önálló, bővebb cikket.

 

A büféből hallgatod a koncertet?

Sokan még ma is a hátsó ajtóba, vagy a kalaptartóba kérik a hangszórókat. Most kérlek, olvasd el a címet és válaszolj a kérdésre. Na ugye! Ha a büfében állsz, akkor háttal vagy a színpadnak, ahonnan csak azt hallod, hogy a kedvenc számod megy, mégis úgy érzed, hogy lemaradsz róla. Így jársz az autóban is, ha a hátad mögé teszed a hangszórókat. A színpad és a hangszóró tehát legyenek elől! Autó típustól függően az első ajtókban nagyjából 35-60 liter térfogatú hely van, ami a mélyközép hangszórók számára éppen megfelelő, és kiválóan támogatja az öblösebb hangok kibontakozását. Ha nincs gyári hely, akkor jöhet az egyedi ajtópanel készítés, mely nem olcsó megoldás, de nagyon mutatós beépítéseket lehet így létrehozni.

 

Te milyen zenét hallgatsz?

Minden esetben meg szoktuk kérdezni ügyfeleinket, hogy milyen zenei stílusokat hallgatnak legtöbbször az autóban. Ennek azért van nagy jelentősége, mert az egyes hangszórókban felhasznált anyagok, mint például, selyem, mylar, alumínium, titán, berilium, bazalt, len, kevlár, szénszál, stb., mind hozzájárulnak a hangzás jellegéhez. Míg az egyikre inkább a fémes, fényes hangzás, úgy a másikra az öblösebb, vagy például a lágy hatások jellemzőek. Ezek a karakterjegyek pedig jól köthetők zenei stílusokhoz, hiszen egész más a karaktere az elektronikus zenének, a jazznek vagy a rock zenének.

 

Ha tehát hangszórókat szeretnél választani az autódba, mindenképpen érdemes átgondolni néhány dolgot elhelyezés és zenei stílus tekintetében. De ne feledkezzünk meg a fejegységgel és az erősítőkkel történő összecsatlakozás feltételeiről sem. Néhány kérdés megválaszolásával jelentősen csökkenthetjük a vásárlás és kivitelezés költségeit és/vagy növelhetjük az új komponens hatékonyságát.

Ha maradt még kérdésed, választás előtt inkább kérdezz. Az ingyen van…

Kollégáink örömmel segítenek a tökéletes választásban: Kattint és kérdezz!

 

 

HELP DOBOZ
LEVELET ÍROK
 Telefon: +36 20 495 0050
Termék összehasonlító
Facebook rajongók
Top termékek